Maten på Ekan

På Ekan lagar vi egen frukost och mellanmål. På onsdagar lagar vi även vår egen soppa och bakar bröd. I alla våra egentillagade måltider använder vi oss så mycket som möjligt av ekologiska/biodynamiska närproducerade produkter – det gynnar ju både oss och vår jord! Vår lunch tillagas övriga dagar i skolkök och vi serverar alltid vegetarisk kost (och fisk om man så önskar).

Varje dag turas de äldsta barnen om att hjälpa en pedagog i köket i att förbereda mellanmålet. Det är en del av vår dags- och veckorytm som skapar trygghet för våra barn. Barnen får möjligheten, precis som i hemmet, att uppleva matlagningsprocessen. Genom detta arbetssätt får de rika möjligheter att göra viktiga erfarenheter med alla sinnen, och ges samtidigt många naturliga tillfällen att lära sig bedöma kvaliteter, mängder och antal.

Mellanmålsmeny:

Måndag: Scones med oliver och ost.Tisdag: Yoghurt och müsliOnsdag: Kokt ägg (alternativt äggröra) och knäckebrödTorsdag: Smoothie och skorpaFredag: Mannagrynsgröt

Till alla mellanmål ingår även knäckebröd, smör, ost, samt te eller vatten att dricka.